HomeSitemapContact


Zoeken


Icon Link
Stuur door

Stuur een echte kaart van je wisselgebit!Doelgroepen


Tand- en tandvleesproblemen


Gezonde tanden


FAQ


Woordenlijst

Woordenlijst


Nieuwe woorden

ABCDEFGHIJKLM
NOPQRSTUVWXYZ


Melktanden

Eerste gebit, bestaat uit 20 tanden die doorbreken vanaf de 6de tot 7de maand. Melkanden worden vervangen en aangevuld door de definitieve tanden tussen 6 en 12 jaar. Tot dan houden ze de definitieve tanden op hun plaats. Ze moeten dus zo lang mogelijk intact blijven tot ze worden vervangen door de definitieve tanden. elmex Kindertandpasta met Aminfluoride werd speciaal ontworpen om de melktanden te beschermen. Deze zijn brozer dan de volledig ontwikkelde definitieve tanden.
Molaren

Grote definitieve tanden met verschillende knobbels. Ze bevinden zich achterin de mond, ter hoogte van de wangen en hebben een kauwfunctie. De eerste molaren breken door achter de melkmolaren rond de leeftijd van zes jaar. De tweede molaren breken door op 12-jarige leeftijd, en de wijsheidstanden eventueel op volwassen leeftijd. Van zodra de molaren op 6-jarige leeftijd doorbreken (dus wanneer de kinderen naar school gaan) moet de kindertandpasta worden vervangen door een Junior tandpasta met een hoger fluoridegehalte.
Monddouche

Toestel dat een waterstraal produceert en zo de voedingsresten in de mond vewijdert. Een monddouche is niet geschikt om bacteriële plaqueaanslag te verwijderen. Bij onjuist gebruik met een te hoge waterdruk kan men de tanden losmaken.
Mondhygiëne

Allerhande maatregelen die ervoor zorgen dat voedingsresten en bacteriële tandplaque worden verwijderd. Mondhygiëneproducten zijn tandenborstels, tandpasta’s, mondwater en mondspoelingen, tandzijde, tandenstokers en interdentale borsteltjes.
Mondhygiëne bij kinderen

Melktanden spelen een belangrijke rol: ze houden de nodige ruimte vrij voor de definitieve tanden. Een regelmatige mondhygiëne is dus essentieel, vanaf de eerste tand. In dat opzicht is het toedienen van fluoride voor een anti-cariësbescherming uiterst belangrijk. In het begin volstaat het om de tanden één keer per dag te poetsen (tot de leeftijd van 2 jaar, daarna 2 keer per dag) met een portie (ter grootte van een erwt) kindertandpasta met een beperkt fluoridegehalte. Het is ook aangeraden om een kindertandenborstel te gebruiken. De ouders moeten de tanden van de kinderen minstens één keer per dag poetsen. Op die manier kan het kind zijn tandenborstel juist leren gebruiken. Wanneer men de tanden systematisch poetst langs alle tandzijden (occlusale zijde, de buitenzijde en dan de binnenzijde) verkrijgt men een beter resultaat. Naast een perfecte mondhygiëne moet men ook zorgen voor een gezonde voeding voor de tanden. Het aantal suikerinnames moet beperkt worden en daarna moeten de tanden telkens gepoetst worden.
Mondhygiëniste

Tandheelkundige medewerker met als voornaamste taak de behandeling en het opvolgen van pardontitispatiënten. Een andere belangrijke taak van de mondhygiëniste is de patiënten informeren over een goede mondhygiëne, met als doel een gezonde mond te behouden.
Mondspoeling

Gebruiksklare oplossing met werkstoffen voor een volledige dagelijkse mondhygiëne. We maken een onderscheid tussen gefluorideerde oplossingen zoals bijv. elmex Anti-Cariës mondspoeling en de SENSITIVE mondspoelingen, die speciaal aangepast aan patiënten met vrijliggende tandhalzen. Bij tandvleesproblemen raden tandartsen een oplossing aan die de nieuwe vorming van plaque afremt (bijv. meridol).
Mondspoeling met fluoride

Gebruiksklare oplossing die werkstoffen met fluoride bevat voor een bijkomende anti-cariësbescherming. Kies gefluorideerde mondspoelingen in functie van de specifieke eigenschappen van het product, bijvoorbeeld elmex SENSITIVE voor gevoelige tanden. Let erop dat de mondspoeling geen alcohol bevat.
© GABA / Colgate-Palmolive - all rights reserved.


GABA Benelux

Printpagina

Juridische/Privacy verklaring
Icon Top
Webdesign by Screenlight


Content Management by CMS Toolpark pc3