HomeSitemapContact


Zoeken


Icon Link
Stuur door

Stuur een echte kaart van je wisselgebit!Doelgroepen


Tand- en tandvleesproblemen


Gezonde tanden


FAQ


Woordenlijst

Woordenlijst


Nieuwe woorden

ABCDEF
GHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Fissuren, verzegelen van

In de fissuren (nauwe groeven op het kauwvlak van de molaren) is de aanslag van bacteriële plaque soms moeilijk te verwijderen. Daar vormt zich dan ook vaak cariës. De fissuren worden verzegeld met een synthetisch vulmiddel. Zo verhindert men de kolonisatie van bacteriën. Bovendien zijn deze oppervlakken dan gemakkelijk te reinigen.
Fluorapatiet

Mineraal bestanddeel van glazuur. Ontstaat door incorporatie van fluoride in het hoofdbestanddeel van glazuur, hydroxyapatiet. Hierdoor wordt de structuur van het apatiet gestabiliseerd.
Fluoride

In mondhygiëneproducten vervult fluoride drie belangrijke functies voor het behoud van gezonde tanden:

- Het activeert het herstel van de glazuurelementen in de tandstructuur en verhindert zo het ontstaan van “gaatjes” die later behandeld moeten worden. Een initiële laesie die zich nog juist onder het glazuuroppervlak bevindt kan na een fluoridebehandeling volledig genezen worden.

- De bacteriën in de tandplaque zetten suikers uit voedingsmiddelen om in zuren die het glazuur oplossen. Fluoride zet zich op het glazuur vast en maakt het meer bestand tegen die zuuraanvallen.
- Bovendien verhinderen alleen Aminfluoriden het metabolisme van de plaquebacteriën, waardoor de productie van zuren sterk vermindert.
Fluoridedepot

Zeer stabiele fluoridehoudende beschermlaag, die gevormd word door het gebruik van Aminfluoridehoudende producten. Dit depot geeft voortdurend fluroride af, vooral bij zuuraanvallen. Zo wordt het glazuur op een zeer efficiënte manier beschermd tijdens kritische momenten.
Fluorideprofylaxe

Cariëspreventie door gebruik te maken van fluoriden, hetzij lokaal toegepast (tandpasta’s, mondspoelingen) hetzij voor lichtere preventieve maatregelen, geabsorbeerd door het organisme (gefluorideerd keukenzout, voeding, mineraalwater).
Fluoridering van het drinkwater

De oudste vorm van collectieve cariësprofylaxe word sinds de jaren 40 toegepast in de USA. Bijna 110 miljoen mensen drinken er regelmatig gefluorideerd water. De optimale concentratie voor cariëspreventie is ongeveer één milligram per liter drinkbaar water. In Europa wordt behalve in Ierland het drinkwater niet gefluorideerd.
Fluorose

Afwijking die veroorzaakt wordt door langdurige overdosering van fluoride. De lichtste vorm ervan resulteert in witte vlekken op het glazuur. Deze ontstaat als kinderen regelmatig te hoge hoeveelheden fluoride inslikken vóór ze 6 tot 8 jaar zijn. Daarom moeten kinderen tot zes jaar een tandpasta gebruiken voor kinderen met een laag fluoridegehalte, omdat ze tot die leeftijd regelmatig een deel tandpasta inslikken.
Fructose

Vruchtensuiker. Eenvoudige suiker, beter verdragen door diabetici dan andere suiker. Wordt door de bacteriën in de tandplaque omgezet in melkzuur, net zoals gewone suiker (saccharose), en veroorzaakt dus op den duur cariës.
© GABA / Colgate-Palmolive - all rights reserved.


GABA Benelux

Printpagina

Juridische/Privacy verklaring
Icon Top
Webdesign by Screenlight


Content Management by CMS Toolpark pc3